Zimbabwe

Resan genom allt vad kontinenten Afrika har att erbjuda fortsätter här, med Zimbabwe som står näst på tur i vår lista. Afrikas länder är något som jag knappast kan påstå att jag vet mycket om, inte i jämförelse med exempelvis Asien eller Sydamerika men det finns en del saker och en del länder som ligger mig varmare om hjärtat än andra och Zimbabwe är ett av dessa. Skulle så gärna vilja åka hit en vacker dag, men då man numera är bosatt i Asien och med familj, lär en tur dit få vänta ett tag till i så fall.

Victoriafallen

Världens största vattenfall

Världens största vattenfall, större än Niagarafallen, “upptäcktes” av den kände engelska upptäcktsresaren Dr David Livingstone. Victoriafallen eller Victoria Falls som dom heter på engelska, utgör en del av gränsen mellan Zimbabwe och Zambia och är ett av Afrikas mest kända underverk och som jag nämnde världens största vattenfall något som måste vara värt ett besök. Staden som ligger precis intill detta vattenfall och som bär samma namn som fallen är också värt ett besök och kan vara en bra utgångspunkt för resor till och från vattenfallet.

Zimbabwe National Monument

En semester i Zimbabwe vore inte fullständig utan ett besök vid Zimbabwe National Monument, det största området med ruiner från en gammal civilisation, söder om pyramiderna i Egypten. Här låg en gång en stad som blomstrade under 13–1500-talet, en stad vars primära funktion då var att hantera guld, köpa och sälja och folk reste hit från hela världen för att just kunna göra en bra affär kring denna värdefulla metall.

Vandra i de östra högländerna

Bergsregionen och det vackra landskapet som den östra delen av Zimbabwe erbjuder är speciellt lockande för resenärer som gillar att bege sig upp i bergen, som gillar att vara ute och vandra under längre perioder och längre sträckor. Att vandra upp till toppen av Zimbabwe’s högsta berg, Mount Nyangani tar omkring en och en halv timme för en erfaren person i normal fysisk kondition. Från berget finns det sedan en brant stig som tar vandrarna ner till byn Nyanga beståendes av sina engelska trädgårdar och kristna kyrka.

Kanotsafari

Detta kanske låter varken lockande eller direkt säkert men det är faktiskt en väldigt populär aktivitet, speciellt runt sjön Lake Kariba och utgör ett bra alternativ till den som tröttnat på alla dessa traditionella utflykter med bil eller buss. I en kajak eller båt kan ni upptäcka landet från ett helt nytt perspektiv. Att hyra en båt kan göras under en dag, en vecka eller även längre om man så önskar och med båten kommer då kajaker som man kan använda sig av för att komma närmare djurlivet och allt annat man upptäcker under sin utflykt. Förutom sjön är detta speciellt populärt under perioden apil till november utmed floden Zambezi River.

Jag hoppas att jag kunnat komma med några idéer på vad ni skulle kunna hitta på under en eventuell semesterresa till Zimbabwe. Själv vet jag mer än väl vad som kommer stå på schemat dagen då jag reser hit och det är så klart Victoriafallen och nationalmonumentet.