Namibia

Vår resa genom den otroligt vackra kontinenten Afrika fortsätter här med ett besök i nästa vackra land, Namibia och platser som kan vara värda ett besök i detta enastående land. Landet angränsar till Zambia och Angola i norr, Botswana i öster och Sydafrika till både söder och öster. Även om landet egentligen inte angränsar till Zambia så sticker Zambiafloden in 200 meter in i Namibia vilket gör att under denna korta sträcka finns då en mikrogräns mellan de två länderna. Namibia blev en självständig nation så sent som 1990, efter det så kallade Namibian War of Independence, där man bröt sig loss från Sydafrika.

Sevärdheter i landet

Sossusvlei är en plats helt klart värt att besöka om ni befinner er i landet, med sanddynor som sträcker sig upp över 300 meter från flod botten. Det är väldigt sällan som platsen har vatten men det händer att Tsauchab floden når sådana volymer och kraft att vattnet pressas in på området och förbi, vilket helt transformerar området. Från en torr och sprucken lerbotten kan man nu beskåda en blå/grön sjö med rikt djurliv, främst i form av fåglar, gemsboks samt struts.

Det finns dagsafarin som ni kan åka ut på för att undersöka och uppskatta detta magnifika område, något som inte heller kostar allt för mycket, vilket gör det värt pengarna. Ni kan även välja att gå en tur kring området, som tar omkring 90 minuter men se till att ha med er tillräckligt med vatten då det är oerhört varmt.

Cape Cross sälreservatet

Det kända parningsområdet för sydafrikanska pälssälar ligger utmed Namibia kusten och är idag ett naturreservat där sälpopulationen har vuxit markant genom åren tack vare det enorma utbudet av fisk i området tack vare den kalla Benguela strömmen. Detta är onekligen en plats som är värd att besöka, speciellt med tanke på att ni kommer att mötas av över 100,000 sälar som ligger på stranden eller i vattenbrynet, men var också beredd på stanken som följer av att ha så många sälar på ett begränsat område och all den avföring som dessa djur producerar. Det är långt ifrån som att besöka en parfymbutik så var beredda på att det kommer att luka illa och att ni har med er en handduk eller liknande så att ni kan i alla fall andas samtidigt som ni kan njuta av den ofantliga synen.

Sandwich Harbour

Sandwich Harbour, beläget 56km söder om Walvis Bay i Dorob National Park ä ren av de mest dramatiska synerna ni kan ta del av i Namibia med sanddynor som sträcker sig 100-tals meter upp i luften och sedan ut i Atlanten, där det spolas upp till helt otroligt vackra laguner med kristallklart vatten. Ni kan ta del av dagsturer till detta otroligt vackra område, ett område som är speciellt populärt bland fågelskådare då djurlivet här är oerhört riktigt.

Befinner ni i Namibia har ni här en mängd olika saker ni kan hitta på under er vistelse, och förhoppningsvis har ni fått några idéer på vad ett besök där kan innefatta.