Musik från Afrika

Eftersom den afrikanska kontinenten är så stor finns det många musikaliska traditioner därifrån. Många av världens mest populära musikaliska genrer idag utvecklades från afrikansk traditionell musik, särskilt de av västafrikanska samhällena. Jazz och Bluesmusik utvecklade från afrikanska musikaliska traditioner såsom soca och calypso från Karibien och salsa, samba och konga från latinamerika härstammar från förslavade afrikanerna musikaliska traditioner. Många afrikanska musikaliska traditioner har stark inslag av slaginstrument som djembes, trummor och mbira. En mbira har en trälåda med en metallplatta och små metallpinnar som spelas av plockning dem. Enligt den nigerianska trummisen Babatunde Olatunji hittar man mbira endast i områden som befolkas av afrikaner eller deras efterkommande. Gong och ringklockor är vanliga inom många afrikanska musikaliska traditioner liksom flöjter och trumpeter. Det finns också många stränginstrument såsom Kora och Ngoni, stränginstrument som liknar en harpa.

Sydafrikansk musik

Nästan alla har hört talas om världsberömda Sydafrika musiker jazztrumpetare Hugh Masekela och Miriam Makeba, också kände som Mamma Afrika. Och det var i 1960 Joseph Shabalala bildade Ladysmith Black Mambazo, en isicathamiya-grupp, men det var först 1986 som Ladysmith Black Mambazo blev världsberömd när de samarbetade med Paul Simon på hans Graceland-album. Isicathamiya är Zulu-folkets traditionella musik som man sjunger utan ackompanjemang, det vill säga a cappella.

Popmusik

Fuji musik

Afrobeat blandar västafrikansk Highlife och Fuji musik med amerikansk funk och jazz. Några anmärkningsvärda Afrobeat-musiker är Fela Kuti, Yinka Davies, Manu Dibango och Sonny Okosun.  Highlife, som kännetecknas av horn och gitarrer, har sitt ursprung i Ghana. Även om det är baserat på rytmerna i Akan folkets traditionella musik spelas Highlife med moderna instrument. Daasebre Gyamenah, Ofori Amponsah, Amandzeba Nat Brew och Akosua Agyapong är några anmärkningsvärda Highlife musiker. Makossa, ursprungligen från Kamerun, har både kraftfulla elektriska bas rytmer och stor insats av bleckblåsinstrument. Under 1980 -talet blev Makossa populär över hela Afrika. Det finns också en variant av Makossa som heter Makassi. Några framstående Makossa-musiker är Petit-Pays, Bébé Manga och Prince Eyango, som utvecklade en mer dansbar stil av Makossa.

Rock och Rap

Naturligtvis har afrikanska musiker tagit musikalisk genre från andra delar av världen och lagt sitt eget tydliga afrikanska märke. Ett utmärkt exempel är Afrikansk heavy metal. Sedan 2000 har denna genre blivit alltmer populär.  Botswana band Metal Orizon, Crackdust och Skinflint är några av de mest kända exemplen på afrikansk tungmetall.

Ghana Hip-Hop kultur

Ett annat exempel är Hip Hop-musik. Under 1980-talet blev det populärt i många afrikanska länder, särskilt Ghana. I Ghana Hip hop brukar kallas Gh hiphop eller Gh rap. Ghanesisk rappning kan vara på engelska eller i Twi, Ewe, Ga eller Hausa-språken. Och Gh hiphop kan kombineras med Highlife musik för att göra Hiplife musik. I Uganda uppfann universitetsstudenter Luga Flow stilen där rapparen använder Luganda språket.Senegalesisk hiphop liknar griots gamla musikaliska och muntliga kulturella traditioner. En griot är en traditionell afrikansk muntlig historiker som använder poesi och musikaliska former som liknar rappning. Det kanske är en anledning till att Hiphop är så populär i Senegal.  Afroamerikaner byggd på afrikanska traditioner för att skapa nya former av musik och nu afrikanska folk tar musiken ett steg längre. Det är ett klassiskt exempel på hur en musikgenre förenar människor.