Mocambique

Resan genom Afrikas olika länder förflyttar sig nu från Tanzania över till Mocambique, detta efter att vi redan tittat närmare på platser som Egypten, Kenya samt Marocko. I denna del fokuserar vi på Mocambique och några av de sevärdheter som landet har att erbjuda.

Mozambique Island

Först ut på lisan över platser att besöka har vi Mozambique Island eller Ilha de Moçambique som den heter lokalt, en ö belägen i norra delen av landet i närheten av Nampula, tidigare huvudstad i när landet var en portugisisk koloni. Detta är ett ställe ni bara måste åka till om vi vill ta del av enastående arkitektur med mängder av fastigheter från just koloniseringsperioden, 1700- och 1800-talet. En stor del av dessa byggnader har utsetts som världsnaturarv av UNESCO, samma organisation som utsåg ringmuren runt Visby som ett världsnaturarv. Om inte denna ö är något för er och ni istället är ute efter lite mer lyx och flärd, varför då inte ta in på något av de lyxhotell som finns på någon av de fem öarna i ögruppen Bazaruto. Här bland denna ögrupp bjuds ni på kristallklart vatten, långa vita och vackra stränder tillsammans med ett rikt marinliv, däribland Manatee.

Gorongosa National Park

En plats som många kallar för juvelen i Mocambiques krona, Gorongosa National Park, belägen omkring 8 mil norr om Beira. Ni bör dock vara medvetna om att denna nationalpark endast är öppen från april månad fram till oktober. Under resten av året är den stängd för allmänheten så har ni för avsikt att åka hit, se då till att ni besöker landet under våren eller sommaren. Det går även att flyga hit då det finns ett flygfält i närheten av Chitengo som ligger intill parken. För den som gillar djur och framför allt fåglar, då är denna park mer eller mindre ett måste. Räkna med att kunna ta del av olika bufflar, elefanter, flodhästar, zebror och har ni tur även kanske något rovdjur eller två. Skulle ni ha oturen att inte få se några elefanter i denna nationalpark kan ni alltid ta en tur till Maputo National Reserve, också känt under namnet Maputo Elephant Park som ligger intill Maputo floden, cirka åtta mil söder om staden. Här har ni stora chanser att få se inte bara elefanter utan även flodhästar, krokodiler, leopard utan också sjakaler och flamingos. Parken består av en kombination av olika områden så som våtmarker, sjöar, skog och stora öppna grässlätter tillsammans med omfattande utväxt av mangroveträd.

Rikt nattliv i Pemba

Har ni fått nog av att åka ut på safari och titta på djur under den stekande solen, sett tillräckligt med elefanter och flodhästar och istället är redo för något annat, då kan kuststaden Pemba vara värt ett besök, speciellt under kvälls- och nattetid då den bjuder på ett omfattande utbud av barer och uteställen. Detta är också en av de snabbast växande kuststäderna i regionen så tveklöst värt ett besök innan staden blir allt för utbyggd och kompakt.