Kenya

Efter att ha tittat på en rad olika platser runt om I Afrika, inför min framtida resa, skiftade jag fokus från mitt fjärde inlägg, när jag istället för att titta runt på hela kontinenten, istället fokuserade på ett land och där började jag med Marocko och följde upp den med en om Egypten. Näst ut tänkte jag nu titta närmare på nästa land jag ska spendera en längre tid i, Kenya och några av de platser som står på schemat.

Noshörningar i Solio reservatet

Detta reservat ligger i dalgången mellan Mount Kenya och topparna i Aberdare bergen. Solio reservatet är hem till omkring 250 svarta och vita noshörningar, och anses vara en av de bästa platserna att besöka om man vill ha möjligheten att se dessa magnifika djur.

Nairobis nationalpark

Nationalparken i Nairobi har fått smeknamnet ”Kifaru Ark” som ett bevis för deras hårda arbete med att försöka rädda noshörningen från utrotning. Ordet Kifaru betyder noshörning på språket Kiswahili. Denna park är hem till den största samlingen svarta noshörningar i världen med över 50 av de registrerade. Trots att parken arbetar hårt med att förhindra och stoppa tjuvskytte så förlorade man ett av dessa vackra djur under augusti, 2013 följt av ännu ett djur bara några månader senare. Det ska dock tilläggas att dessa två attacker var dom första på över sex år, och det hela skedde som en följd av det numera skyhöga priset på noshörningshorn i Asien, marknaden dit dessa horn säljs till.

Förutom noshörningar hittar vi här även en stor mängd lejon och hyenor men ni behöver ha lite tur med er om ni ska få chanson att beskåda några av de mer sällsynta kattdjuren, geo- och leopard. Andra djur som ni kan stöta på under ett besök här innefattar bland annat gaseller, vårtsvin, zebror, giraffer, struts och buffel.

Parkens våtmark är också en plats ni inte får missa, då detta område är hem till över 400 olika fågelarter, vilket är fler arter än vad vi har i hela Sverige. Nariobi är hem till många wildlife projekt som är tillgängliga för både invånare och besökare. Från första dagen ni sätter er fot i staden kommer ni att hitta mängder av erbjudanden om att få se många av dessa djur på ett eller annat sätt.

David Sheldrick Wildlife Trust

Denna plats är också känt som elefantens barnhem och är en plats där man tar omhand unga elefanter som mist sina föräldrar till tjuvjägare. Tjuvjakt är ett stort problem, inte bara i Kenya utan i hela Afrika, där man är ute efter elefantens betar och noshörningens horn. Dessa två produkter är oerhört värdefulla i framför allt Asien, vilket driver folk till att genomföra dessa hemska dåd, utan en tanke på att elefanten dom dödar, råkade ha ett barn. Det var därför som man öppnade denna anläggning där man tar omhand om dessa djur och sköter om dem dygnet runt till dess att dom är gamla nog att kunna överleva på egen hand.  Detta område ligger omkring 30 minuter utanför staden och en taxiresa hit kostar under två hundra kronor tur och retur. Utöver detta så kostar det omkring 40 kronor i inträde, en struntsumma om man tänker på hur mycket det måste kosta att ha hand om dessa krabater.