Intressant Afrikansk historia

När man tänker på Afrikansk historia tänker man först på namn som Nelson Mandela, Jomo Kenyatta eller Kwame Nkrumah, moderna landsfäder.  Eller Ellen Johnson Sirleaf och Leymah Gbowee i Liberia som tilldelades Nobels fredspris 2011. Eller Wole Soyinka som var den första afrikanska personen som vann Nobelpriset i litteratur. Faktum är att afrikanska länder och kulturer har en lång och spännande historia som började för länge sedan.

Universitetet i Al Quaraouiyine i Fez Marocko grundades av marockanska Fatima al-Fihri år 859. Det blev en del av Marockos statliga universitetssystem 1963. Där undervisade man språk, logik, medicin, matematik och astronomi tillsammans med Koranen och Fiqh (islamisk rättspraxis). Universitetet inkluderar Al-Qarawiyyin-biblioteket, ett av världens äldsta bibliotek som grundades år 1349 av Sultan Abu Anan Faris al-Marini. Det rymmer över 1600 manuskript och 400 böcker. Biblioteket och genomgick omfattande renoveringar under ledning av Aziza Chaouni, en arkitekt som ursprungligen kom från Fez. Personalen digitaliserar för närvarande några av samlingarna så att de är tillgängliga för allmänheten samtidigt som man bevarar och reparerar de ursprungliga handlingarna. Många känner till att landet Zimbabwe som bytte namn från Rhodesia till sitt nuvarande namn år 1980. Men inte alla känner till historien bakom namnet Zimbabwe. Stora Zimbabwe, var en mäktig stad under medeltiden. Förfallna resterna av staden är imponerande även idag. Men under dess bästa tider var Stora Zimbabwe centrumet för ett omfattande sydafrikansk imperium, med handelsförbindelser som sträckte sig så långt bort som Indien, Persien och Kina. Stora Zimbabwe består av ett område på 7,22 kvadratkilometer med 3 distinkta områden: Kull Området, Dal Området och Stora borgområdet. 1986 blev hela fornlämningen inskriven på Unescos världsarvslista. Staden grundades under 1000-talet och växte stadigt större under de närmaste 300 åren. Sedan dess var det huvudstaden av Zimbabwe Riket som fanns under åren 1220–1450. Ingen vet varför staden övergavs under 1400-talet. När man undersökte fornlämningen hittades åtta täljstens fåglar som blev en inspirationskälla till moderna Zimbabwes flagga som har en stiliserad fågel som en del av sin design.

Fjärran Timbuktu

Timbuktu, även idag låter som en fantasi-plats precis som Smaragdstaden i Trollkarlen från Oz. Och under flera år var det Timbuktus fantastiska rikedom som gjorde staden legendariskt för europeiska upptäcktsresande som ville hitta den gyllene staden. Men Timbuktu är en riktig stad som har funnits minst sedan tidig medeltiden, kanske ännu längre. Maliriket med huvudstaden Timbuktu, nämns för första gången i skriftliga dokument av Muḥammad ibn Mūsā al-Khwārizmī år 830.

Fjärran Timbuktu

Staden, som har tre av Västafrikas äldsta moskéer och ett universitet, blev känd som ett regionalt kunskapscentrum under medeltiden. Leo Africanus var en berömd geograf som besökte Timbuktu under 1550-talet och skrev en detaljerad beskrivning av staden. Mycket av vad man vet om stadens historia kommer från hans arbete. Nu gör moderna Afrikaner historiska framsteg med viktiga uppfinningar och upptäckter. Ett exempel är Marc Arthur Zang av Kamerun som för bara några år sedan uppfann en medicinsk pekskärm s k tablett så hjärtprov kan utföras även i avlägsna landsbygdsområden. Eller “The Saphonian”, en bladlös vindturbin från Tunisien. Samtidigt som Afrikanska länder och kulturer har intressanta historier som sträcker sig tillbaka i tiden, skapar Afrikaner fortfarande historia idag.