Ghana

Ghana

Längs Guinabukten ligger det vackra västafrikanska landet Ghana. Dess kultur och traditioner är rika och levande. En av mina favoritplatser i världen, dit återkommer jag år efter år.

Befolkningen i Ghana är kända för att vara varma och vänliga. De är artiga, öppna och tillitsfulla – även med främlingar. I det ghananska samhället är det traditionellt att ta livet i en avslappnad takt och se tiden som en serie händelser snarare än några timmar eller minuter.

I det ghananska samhället är människor viktigare än scheman. Det var nog den största problempunkten för mig i början, när man bestämt en tid med någon men de kommer en timme sent, eller ännu värre. Det finns en mentalitet att allt har sin tid och man är inte rädd för att rubba på förutbestämda tider. Så, om du till exempel ska gå på en konsert och huvudakten börjar vid 21.00 så kan du nog snarare vänta dig att denne kliver på scenen några timmar senare, och det är ändå knappt någon som blir upprörd, det är lika bra att vara inställd på det innan.

Ingen stress

De flesta ghananer anser att konversationen “låt oss komma till skott nu” är oförskämd. Det är vanligt för ghananer att utbyta trivsel och fråga om familjen innan de börjar affärer. De hälsar varandra och gör extra ansträngningar för att hälsa på äldre människor. Hos männen följer nästan alltid handskakningar med hälsningar.

Ghanas 24 miljoner människor omfattar sex stora etniska grupper som bryter in i mer än 60 mindre. Liksom de flesta andra afrikanska länder har Ghana rika, traditionella kulturer som skiljer sig från en etnisk grupp till en annan.

Tillsammans med olika etniska grupper och kulturer talas 52 separata språk och hundratals dialekter i Ghana. Det officiella språket är engelska, en rest av brittiskt kolonialstyre, från vilket det moderna Ghana fick självständighet 1957.

Idag är den ghanesiska regeringen en enhetsrepublik som består av en president, parlament, kabinett, statsråd och ett oberoende rättsväsende. Det är tradition att hålla val vart fjärde år. Regeringsadministrationen verkar från det centrala affärsdistriktet i Accra, landets huvudstad. Som landets största stad har Accra en befolkning på cirka 2,4 miljoner.

Familjen viktig

Ghananer betonar värden som familjens betydelse, respekt för äldre och ära för traditionella ledare. De lägger högt värde på värdighet och ordentligt socialt beteende. Individuellt beteende ses som en inverkan på en hel familj, social grupp och gemenskap. Därför förväntas varje person vara respektfull, värdig och uppmärksam i nästan alla aspekter av livet.

Allt delas – även mat, oavsett hur liten mängd det är. När man pratar med en äldre person, får en ghanan inte gestikulera med vänster hand. Faktum är att mycket som görs med vänster hand anses vara oförskämt. Ändå skriver vissa människor eller gör saker med vänster hand för att den handen är starkare än den högra. Det är dock traditionellt att aldrig använda vänster hand för att äta eller göra en gest.

Det är vanligt att de flesta samhällen, klaner och stammar har årliga firande.

Det finns tre huvudtyper av musik i Ghana. Etnisk eller traditionell musik spelas vanligtvis under festivaler och begravningar. Highlife-musik blandar traditionell och importerad musik. Körmusik utförs i konserthus, kyrkor, skolor och högskolor

Fester och anpassning

Det är vanligt att de flesta samhällen, klaner och stammar har årliga firande. Alla firanden innehåller på ett eller annat sätt musik, och mat.

Tillsammans med att ta sina egna seder och traditioner på allvar, förstår ghananer lätt och adopterar andra kulturer och metoder. Detta gör Ghana till ett bekvämt samhälle för alla att bo i och till ett enkelt afrikanskt land för utomstående att besöka.

Problem som svensk att resa runt i Ghana? Givetvis måste man tänka sig för vilka områden man åker till och kanske intr exponera för mycket lyx, speciellt inte om man är ensam och definitivt inte i något slumområde. Åker man taxi så väljer man aldrig någon typ av svarttaxi.

I övrigt är det andra mindre saker som att ha med sig medicin mot diarré, inte dricka kranvatten och att skydda sig mot mygg som i värsta fall sprider malaria. Sen var det något som var tufft för mig, att inte alltid ha uppkoppling. Jag har en svaghet, att spela sudoku, rödsvart eller lägga korsord. Nej, säg ingenting, jag vet att det är löjligt. Däremot kan det vara bra att veta om dessa problem för alla som håller kontakt med familj över internet. Jag brukar alltid skaffa ett kontantkort på plats i Ghana som jag använder för samtal där och för att ha som nödnummer för familjen.

I övrigt kommer jag inte på några speciella varningar, åk till Ghana och njut av såväl kultur som natur, mat och människor.