Egypten

Efter att ha fokuserat på olika platser runt om i Afrika har jag nu, i och med den fjärde delen i denna serie, valt att skifta fokus och struktur, där jag nu skriver om ett enskilt land i respektive inlägg. Jag började med detta i förra delen där jag tog en närmare titt på Marocko och nu i denna del blir det en närmare titt på Egypten.

Efter att ha skrivit om basarer, uteliv och boende i Marocko ska det nu handla om Egypten och några av deras absolut största turistmål, pyramiderna i Giza tillsammans med Sfinxen. Anledningen till att detta land ligger mig så varmt om hjärtat, trots de oroligheter som förekommit där, är på grund av min far som under sin tid som FN-soldat, åkte hit när dom hade ledigt och tog bilder från området och hur det såg ut då. Det ska bli intressant att jämföra hur det har ändrats under de senaste 45 åren.

Pyramiderna i Giza, Egypten

Och du tycker ditt arbete är jobbigt, tänk dig då vad man måste ha genomgått för att bygga dessa enorma underverk och lägg då till att man inte hade den moderna utrusning som vi har idag, då arbetet genomfördes år 2650 f.kr. Totalt använde man över 2,5 miljoner stenblock för att upprätta den största av de tre pyramiderna, en pyramid åt kung Cheops. Det enastående med denna är inte bara att man lyckades bygga den, insidan är också helt och hållet i linje med norr, syd, öst och väst.

Det är helt otroligt att något som är så otroligt gammalt kan stå än idag, tusentals och åter tusentals år efter att det byggdes. Jag skulle vilja se något av allt det som byggs idag, lyckas stå tidens alla påfrestningar och stå kvar närmare 5000 år senare.

Chephren pyramiden, byggd av Cheops son, är likvärdig i storlek, något mindre än sin fars men fortfarande lika spektakulär i sin helhet. Denna pyramid innefattar också en ingång till begravningskammaren som än idag har den King Chephrens enorma granitsarkofag.

Det är som sagt tre större pyramiderna här och förutom de två här ovan har vi även Menakaura pyramiden, vilken är den minsta av de tre. Dessa tre omges sedan av en rad betydligt mindre pyramider och gravplatser. Värt att notera att dessa pyramider också är det äldsta av världens sju underverk.

Sfinxen i Giza

Samtidigt som man är i området och besöker de tre pyramiderna är det också ett måste att ta en närmare titt på Sfinxen i Giza, som många hävdar är byggd samtidigt som den andra pyramiden byggdes. Detta är ett enormt tempel som finns på vägen ner till King Chefrens pyramid. Sfinxen har en lejons kropp och en människas huvud och mäter 70 meter i längd och 20 meter i höjd, alltså lika hög som ett sexvåningshus. Huruvida det ska föreställa en man eller kvinna råder det delade meningar om, då vissa hävdar att det är en avbild av självaste kung Chefren.