Afrikas rikaste länder

En sjundedel av jordens befolkning bor i världsdelen Afrika som kan delas in i totalt 55 olika länder. Den ekonomiska fördelningen mellan dessa länder är väldigt stor, några är väldigt rik och andra är väldigt fattig. Länder rankas utifrån sin rikedom genom BNP, bruttonationalprodukt, vilket mäter landets ekonomiska aktivitet under en viss tidsperiod. Det innefattar en rad olika aspekter som konsumtion av tjänster och varor. När alla aspekter räknats fram får man ut ett värde som visar hur väl landets ekonomi faller ut.

Det rikaste landet i Afrika utifrån BNP är Ekvatorialguinea. Det är ett litet land beläget i centrala delen av kontinenten. Landet har inte så stor befolkning vilket tros vara en av anledningarna till att det är i topp då många invånare ändå saknar rent vatten. Landet som kommer på andra plats är Seychellerna som är en ö-region i Indiska oceanen. Totalt består landet av mer än 100 olika små öar. Seychellerna är ett land dit många turister gärna söker sig vilket har gjort att ekonomin blivit väldigt god även om förmögenheten är väldigt ojämnt fördelat mellan människor. Förutom turism livnär man sig också på olika naturresurser och fiske.

På tredje plats kommer Mauritius som påminner om Seychellerna. Ett land bestående av öar i Indiska oceanen som lockar till sig många turister. Tidigare hade också jordbruket en väldigt viktig roll men nu handlar det nästan enbart om turister som lockas dit för varmt vatten i havet, härligt klimat och väldigt vackra stränder.

Safari i Afrika

Många bär på en inre dröm om att någon gång åka till Afrika och uppleva safari på riktigt. Här lever många vilda djur som är väldigt exotisk för oss i Sverige. Det går att uppleva elefanter, lejon och antiloper för att ge några exempel. Flera länder i Afrika har stora nationalparker där man arbetar intensivt med att vårda och bevara många raser. En sådan ras är noshörningen som jagas av många tjuvjägare för sitt noshörningshorn. När tjuvjägarna har skjutit djuret är det enbart hornet de vill åt och inget annat. I nationalparkerna finns många vakter anställd som dagligen patrullerar området och arbetar med att det inte ska behöva hända.

Vill man som turist bara åka runt i bil och uppleva de vilda djuren i sitt naturliga tillstånd finns det många typer av paketresor att välja mellan. Några vill enbart åka ner och uppleva djuren och andra vill gärna kombinera detta med några dagar på en ort som har tillgång till sol och bad. Nationalparkerna ligger ofta längre in i kontinenten vilket gör att det kan vara långt till närmaste strand och badmöjlighet. Vill man ha en sån kombination bör man vara beredd på att åka buss flera timmar eller flyga till den andra orten. Många av Afrikas stränder är väldigt vackra och det finns mycket mer att uppleva i landet. Spännande mat och kultur bland en vänlig befolkning som är väldigt nyfiken och tycker om turister. En resa till Afrika blir ett härligt minne som man bär med sig resten av livet.