Afrikas matliv

Tyvärr tror många i andra världsdelar att Afrika bara består av länder där folk lider av hungersnöd. Men faktum är att Afrikanska länder har långa och rika mat traditioner. 

På grund av slavhandeln spreds afrikansk mat både till norra och Sydamerika i väst och den islamiska världen i öst. Men nyligen har det blivit trendig i Europa med afrikansk mat. I många delar av den afrikanska kontinenten har det varit mycket svårt att hålla maten välkylda. I vissa delar är det så även idag. De starka kryddorna i många maträtter används bland annat för att konservera maten. Cayennepeppar, ingefära, gurkmeja och chilipeppar är vanliga ingredienser i afrikansk kokkonst. Många östafrikanska länder påverkas av indisk matlagning sa indiska curryrätter är också populära. Och spiskummin och vitlök är vanliga kryddor också.

Ett urval rätter

Akara är en vanlig maträtt i västafrikanska länder som Nigeria och Gambia. Det består av friterade bollar gjorda av malda bönor, ägg, lök och kryddor. Akara kan ätas på egen hand eller som ett smörgåspålägg med stark cayennepepparsås och det fungerar bra i en lunchlåda. Vanligtvis görs det av black eyed bönor som kan köpas som torkad och sedan blottläggas. Men det fungerar med andra sorters bönor också om man inte ha tillgång till black eyed bönor. Doro wat ätas i östafrikanska länder som Kenya och Tanzania. Wat betyder gryta och Doro wat är en starkt kryddad kycklinggryta med hårdkokta ägg som tillägg. Vanligtvis serveras rätten med injera, en sorts mjuka tunnbröd som görs av fermenterad teff, en nära släkting till hirs. Folket i länder såsom Etiopien och Somalia använder injera som bestick genom att riva injera brödet i remsor, rulla dom och använder dom som en sked. En favorit maträtt över nästan hela kontinenten är Ugali, en tjock gröt gjort av grovmalda majs kokt med mjölk. Ugali också kallas för mealie pap eller bara pap i Sydafrika och säljas i Sverige under namnet polenta. Den kan ätas tillsammans med grytor istället för ris eller potatisar.

Ett urval rätter

Okra, också känt som Bamya, är en extrem näringsrik grönsak som vanligtvis används i grytor tillsammans med tomater. Det innehåller en tjock vätska som förtjockar grytan under tillagningstiden. Det går bra att fritera också. Okra kan man köpa i Sverige som frysvara eller som konserverad.Nu, när allt flera människor tänker mer på hållbarhet, kan traditionellt afrikansk mat framstå som ett jättebra alternativ. Det är baserad på bönor och spannmålsprodukter med lite eller inget kött och även kan anpassas till veganer utan problem eftersom det finns många rätter utan mejeriprodukter. Nu när det finns fler människor från olika afrikanska länder som lever i Sverige, är ingredienserna för många afrikanska rätter ganska lätt hittade. Afrikanska matliv är en välsmakande och näringsrikt tillägg till det svenska köket.