Afrikanska traditioner

Finns väldigt många afrikanska högtider och traditioner som inte liknar några andra traditioner runt om i hela världen. En del av anledningen till att det kan skilja sig så mycket i Afrika och andra länder har att göra med deras religion och kulturella värderingar. Det liknar inte våra traditioner knappt överhuvudtaget faktiskt vilket gör detta väldigt spännande.

Homowo

Homowo är en afrikansk tradition och den är mest känd för att utspela sig i landet Ghana. Denna traditionen utspelar sig varje år i framförallt Ghana, datumen är  mellan den första augusti till den sista september. Det som gör denna traditionen speciell är att det är en skördefestival. Anledningen varför man firar skördefestivalen är för att Ghana är ett väldigt fattigt land när det kommer till resurser, det vill säga mat och även rent vatten. Idag är fortfarande Ghana ett fattigt land när det kommer till detta, men det var betydligt värre förut och då dog många i svält och brist på vatten. Sedan efter många år så hittade Ghanas befolkning äntligen något som skulle rädda deras liv och samhälle, det var då förstås skörden. Det hittade man vid sommarens slut, augusti – september och då gjorde man detta till en tradition som är väldigt stor i Ghana än idag.

Det man gör på denna traditionen är först och främst att alla klär sig likadant. Alla som har tillgång till bilar parkerar vid gatorna står och tutar för fullt. I staden så bär kvinnorna mat på huvudet, maten brukar vara majs, tomater, peppar etcetera.

Egungunfirandet

Detta firandet utspelar sig i Nigeria. Den utspelar sig i Juni månad och det är en stor fest när detta firandet sker. Festens syfte är att hedra sina förfäder, för allting de har gjort för befolkningen. De har byggt upp hela landet från när landet har bokstavligt talat varit en enda stor kollaps, med kollaps så menas det med att det knappt har haft några hus eller mat. Maten kunde inte deras förfäder göra jättemycket åt då det var väldigt svårt för dom hur man upptäckte mat och vad man kunde äta. Sen när det kommer till hus så gjorde deras förfäder väldigt mycket och lärde sig hur man kunde bygga så att det höll bra. Det man gör på festen som i många andra afrikanska traditioner är att dansa och använda maskerad. Nigerias ledare är den som utser vilka förfäders själar som skall bli hyllade. Man skall dock vara försiktig när det dansas, kommer man för nära av de som dansar så anser dom att det kan vara väldigt farligt. Anledningen varför de tror det kan vara farligt är för att de personer som dansar och väljer hylla sin utvalde förfäder, så tror man förfädernas själ tar över ens kropp.

Ganna

Ganna är en tradition som Etiopiens befolkning gör, traditionen körs varje 7 januari och ganna är precis likadan som julafton. Den firas lite speciellt genom att det spelas en variant av ishockey, fast ingen is. De använder sig utav träklubbor, detta är en stor uppvisning för Etiopiens befolkning.

Ganna