Afrikanska språk

Kontinenten är ungefär 30,3 miljoner km2 med stora mängder av folkgrupper som har olika språk. Tyvärr, är många människor utanför Afrika inte alls medvetna om det afrikanska folks rika kulturella och språkliga arv. Det finns otroligt mycket språk och dialekter.

Bara Sydafrika har 11 olika officiella språk: zulu, xhosa, afrikaans, engelska, norra sotho, tswana, södra sotho, tsonga, swazi, venda och södra ndebele. Men det pratas också holländska, gujarati, hindustani, norra ndebele, phuthi, portugisiska, tamil och telugu. Landets nationalsång innehåller 5 av landets officiella språk:  zulu, xhosa, afrikaans, engelska och sesotho för att vara så inklusiva som möjligt.Arabiska används i nordafrikanska länder som Egypten, Algeriet, Somalien, Marocko, Tunisien, Tchad, Djibouti, Eritrea, Libyen, Mauretanien, Sudan och Zanzibar, en del av Tanzania. Dessa länder har ofta starka förbindelser med arabiska länder i Mellanöstern. Nigeria har engelska som sitt officiella språk men hausa, igbo och yoruba används av stora delar av befolkningen. Dessutom finns det 23 andra språk som används av olika folkgrupper i landet. Swahili språket används i östafrikanska länder som Tanzania, Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, Moçambique och Demokratiska republiken Kongo. Afrikanska unionen använder också Swahili som ett av dess arbetsspråk tillsammans med arabiska, engelska, franska och portugisiska. Från år 2020 framåt får elever i Sydafrika lära sig Swahili som ett språk. Bantu språkfamiljens olika språk och dialekter används i hela centrala och sydliga Afrika Det inkluderar shona, språket av Shonafolket i Zimbabwe, som är det vanligaste språket i språkfamiljen Bantu. Cirka 14,2 miljoner människor talar Shona och 10,3 miljoner människor talar zulu. Men det finns många fler mindre vanliga bantuspråk också.  Det så kallade klickljud-språken talas av Khoisan folk i Angola, Botswana och Namibia samtidigt som en mindre folkgrupp i Tanzania. Oromo språket talas av ungefär 40 miljoner människor, mestadels i Etiopien och Kenya men också av en del människor i Sydafrika, Libyen, Egypten och Sudan. Det och Amhariska är 2 av Etiopiens vanligaste språk. Amhariska har använts av domstolsväsendet, militären och den etiopiska kyrkan sedan 1100-talet.

Språk och kultur

Under den koloniala perioden i Afrika lärdes de afrikanska folken att högt värdera de europeiska kolonisatörernas språk, som engelska och portugisiska, över sina egna modersmål. På grund av det, hade det afrikanska språket blivit nedvärderat till förmån för Europeiska språk och de olika afrikanska folks modersmål blev uppfattat som låg status. Denne som var ambitiöst och ville ha ett prestigefyllt jobb använde engelska till exempel ute i samhället även om folk fortfarande pratade modersmål i hemmet med sina släkter och vänner. I Angola och Moçambique var det portugisiska som gällde och Afrikaans i Sydafrika. Ngugi wa Thiong’o är en kända Kenyansk författare som skriver sina romaner på ett afrikanskt språk. Han slog ett slag mot kolonialismen och för en autentisk afrikansk litteratur när han började skriva i kikuyu och swahili i stället för engelska. Hans roman, Caitaani mũtharaba-Inĩ (Djävulen på korset) är en av dom första moderna romanen skrivit i kikuyu språket.

Språk och kultur

Nu skapar afrikanska författare lysande litteratur skrivet i deras eget modersmål. Ingen borde tvivla på att de afrikanska språken passar bra till att skapa en fin och rik litteratur.